Новини

Дeцата трябва да се възпитават в рационално хранене

Дeцата трябва да се възпитават в рационално хранене

16 май 2018

Когато говорим за затлъстяване при деца и възрастни, от особено значение е профилактиката, защото тя ни дава най-ясна представа, дали се движим в правилна посока и дали даваме нужното от себе си на децата ни, за да ги научим да имат добра здравна култура. Д-р Розина Мирчева, управител Лаборатория „Здраве“, е един от лекарите, които вярват, че превантивните мерки и профилактиката, могат да ни предпазят от сериозни заболявания в по-късен етап от живота ни.

С нейна помощ и със съдействието на Лаборатория „Здраве“ инициативата „Здравословно и вкусно“ ще даде възможност на русенци да направят своя профилактичен преглед на нивото на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане.

Д-р Мирчева, кое е най-важнотo, на което трябва да научим децата си още в ранна възраст, за да възпитаме у тях висока здравна култура? Кои са отговорните лица за това?

Разбира се,  родителите са тези, които отговарят за възпитанието на децата си.

Навиците се създават в семейството, с примери на мама и татко за правилно хранене, спорт, забавления и т.н. От особена важност е децата да знаят , че не бива да прекаляват със сладките изкушения – шоколади, вафли, а също и с чипсове и други вкуснотии. Да се възпитават в рационално хранене, а не в ограничения и забрани.

В днешното забързано ежедневие за много хора е трудно да проверяват състоянието на здравните си показатели превантивно. Защо не трябва да правим компромис с това? И колко често е важно правим такива изследвания?

Моят съвет е поне 1 път в годината да се правят профилактични изследвания. Те трябва да включват показатели, отговорни за функцията на бъбреци, черен дроб, мастната обмяна, хормоните. Нашата лаборатория предлага пакети с големи отстъпки в цената, именно с мисълта за превенция на различни хронични и сляпо протичащи заболявания. Моите наблюдения са оптимистични – пациентите, потърсили ни за такъв вид изследвания, ежегодно се увеличават.

Как ще участва Лаборатория „Здраве“ в инициативата ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО на 19 май в Русе?

Наш лаборант ще има готовност да вземе проби от пациенти по желание за изследване на мастен профил, който включва всички видове холестерол и триглицериди, безплатно, разбира се, и в рамките на деня изследвалият се ще има резултата.

Какво послание искате ще предадете на хората, които ще присъстват на събитието?

Нашата мисия не само в тази кампания, а и по принцип е да обърнем внимание на профилактиката.

Тя е много важна за навременното лечение на много заболявания, особено тези, свързани с правилния начин на хранене и живот.

Кое е най-голямото Ви удовлетворение в професията?

Колкото и тривиално да звучи, вярно е, че когато пациентът ми каже „Благодаря, докторе, Вие ми помогнахте“ – това е наистина голямо удовлетворение. Усмивката на лицето на пациента и неговото „Благодаря“ радват лекаря, осмислят неговите усилия да бъде полезен и в края на деня това е нашата награда за труда ни.