Новини

Промяната в здравословните навици променя начина на живот

Промяната в здравословните навици променя начина на живот

16 май 2018

Д-р Ани Димитрова решава да позволи на промяната да навлезе в живота ѝ, след като дълги години тялото и съзнанието й са привиквали към хронично заболяване – спондилолистеза, което ѝ носи болка в гръбначния стълб, както и мисълта, че не може да води спокоен и здравословен начин на живот заради постепенното качване на килограми и обездвижването.


Преди да реши да се занимава професионално със здравно консултантство, Ани Димитрова дълги години е практикуващ стоматолог.  Искрата по холистичната терапия се запалва, след като се сблъсква със здравословния си проблем. Така се дипломира като health coach в Американския институт за интегративно хранене, където следва лекциите на редица световноизвестни професори, като Дийпак Чопра.

Това поражда в нея вътрешния импулс да разпространява личните си резултати и пътищата за постигането им.


Взимайки решението си да направи първата крачка, Ани Димитрова се впуска в търсене на алтернативни методи на лечение. Тази малка, но правилна крачка към “себе си”, я отвежда до напълно различния начин на живот, който води днес. Ето какво споделя Ани Димитрова за участието си в ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО:

 

Защо решихте да подкрепите инициативата ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО?


Като холистичен здравен консултант аз вярвам, че най-добрият път към здравето е превенцията т.е. предпазването от заболявания. Вече няма съмнение, че голяма част от заболяванията се дължат на храната и навиците ни на хранене, и начина ни на живот.

Изборите, които правим всекидневно, определят и здравето, което имаме.

С изборите си ние даваме пример на децата си и възпитаваме в тях същите порочни навици, които са довели и до нашите здравословни предизвикателства. Смятам, че трябва да се работи директно с децата и детските работилнички на инициативата ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО, например, ще позволят на да се уверят, че не е трудно, а дори е забавно, да си приготвиш сам здравословна храна и тя е много вкусна.    


Като професионалист в здравословното хранене, какви са вашите наблюдения, когато говорим за затлъстяване при децата?


Въпреки че работя предимно с жени на или над средна възраст, повечето от тях споделят за наднормено тегло при децата или внуците им. А и е достатъчно да се огледаме по улиците, когато децата приключват училище, и да видим баници, пици, дюнери и какво ли още не в ръцете им – те обядват тичайки по улиците (което изключва доброто храносмилане) и голяма част от тях са с наднормено тегло.

Но при децата трябва да се работи много внимателно, забраните не вършат работа, а и подрастващият организъм има нужда от всички макронутриенти, ценни минерали, витамини, за да расте.

Често пъти повишеният апетит при децата и системното преяждане се дължат на недостига на ценни хранителни вещества в клетките (поради некачествената храна) и въпреки че детето е с наднормено тегло, неговият организъм на практика гладува.


Получавали ли сте запитвания за консултации за деца?


Да, случвало се е, но обикновено променяйки храненето и навиците, отношението към храната на майката, индиректно това влияе и върху храненето на детето. Защото за храната вкъщи най-често се грижи майката или бабата.


Какво послание е важно да изпратим към родителите, както и към всички отговорни за здравословното хранене при децата?


Децата са най-ценното, което имаме!

Няма родител, който да не иска детето му да расте здраво, да има добро самочувствие, да има приятели и да се чувства щастливо. Храната променя изцяло биохимията на организма, а оттам влияе на настроението, нивата на енергия, степента на справяне с учебния материал, на самочувствието. Освен храната, от огромно значение са и навиците ни на хранене – как дъвчем храната, колко често ядем, в какви часове, в каква обстановка, с кого... Всичко това определя качеството нахраносмилателния процес и степента на усвояване на полезните хранителни вещества.

Нужно е тези теми да бъдат включени в учебната програма на децата, дори още в детските градини.

Когато целенасочено се работи по посока на здравето от най-ранна възраст, децата ще имат възможност да правят по-добри избори за собственото си здраве, когато станат самостоятелни.


Какво ще представите по време на семинарните занятия на 19 май? Какво е Вашето лично послание?
 
Опитът ми показва, че лошото хранене и липсата на движение са само част от проблема със затлъстяването. Има и скрити, емоционални причини, които стоят в основата на натрупването на излишни килограми (те са причината за преяждането и пристрастяването към нездравословни храни) и които блокират опитите ни да отслабнем, още повече да запазим новото тегло, ако сме успели да свалим излишните килограми с цената на много усилия и лишения.

Точно тези скрити фактори ще представя на 19 май и възможностите за справяне с тях.