Новини

С нова диета ядеш повече и слабееш много

С нова диета ядеш повече и слабееш много

02 май 2018

източник: zdrave.to

снимки: личен архив

Борислава Люцканова създава преди две години издателство „Вдъхновения”. Ревностен последовател е на здравословното хранене. Интересът към него се появява, след като ражда първото си дете. Започва да търси информация за здравословно и трайно справяне с килограмите след бременността. Минава през много хранителни режими. Започва с оптималното хранене на Патрик Холфорд,  минава през разделно хранене, суровоядство и веганство, последвано по необходимост от палео хранене. Това своеобразно хранително пътешествие й дава ясна представа за плюсовете и минусите на всеки хранителен режим, умението да разбира кое е добро лично за нея и кое не. Потърсихме г-жа Люцканова да коментира най-новата книга на издателството й – „Ключът към бързия метаболизъм” на д-р Хейли Помрой. 

Г-жо Люцканова, с какво ви привлече книгата на д-р Хейли Помрой?

Винаги избираме книги, които наистина помагат, с изпитани решения и по въпроси, които обикновено са спорни в медицината и в диетологията, и които досега не са намирали добър краен ефект. Проверяваме теориите, държим също на високото ниво на превода и на редакцията на текстовете. Работим с консултанти нутриционисти и лекари. Темата на книгата „Ключът към бързия метаболизъм” е по-скоро диетология, отколкото здраве, макар че така се постигат и много здравословни ефекти. Като цяло програмата повишава рязко качеството на живот на всеки човек, повишава енергията, подобрява общото физическо състояние, балансира хормоните, премахва стреса.

Какъв специалист е Хейли Помрой, авторката на книгата за бързия метаболизъм?

Тя е американски диетолог с над 20-годишна практика. Програмата й се основава на конкретни научни изследвания, а не на теории и на недоказани твърдения. Д-р Помрой помага на хората да отслабнат, защото познава отлично биохимичните процеси, които предизвикват различните храни и количествата им. Неслучайно много известни хора са нейни пациенти. Тя е уелнес консултант, което означава, че помага за подобряване качеството на живот на пациентите си. А и в книгата се проследява състоянието на няколко от тях. Д-р Помрой практикува в огромна собствена клиника в Бърбанк, щата Калифорния. Създадени са също много кабинети в различни щати, които работят с нейна помощ. Тя използва услугите на професионални готвачи и технолози, които разработват рецептите за храната. 

Какви погрешни представи за метаболизма разбива д-р Помрой?

Един от основните диетични митове, който вече се оборва и от други автори, е, че мазнините са вредни, че от тях се пълнее.

Тя разбива също мита, че трябва да се следят приетите и изразходваните калории, че трябва да има калориен дефицит, за да настъпи намаляване на теглото.

Тя смята, че балансът между приети и изразходвани калории е опростяване на начина, по който организмът използва енергията. Всеки човек има уникален строеж и биохимия на тялото, затова калорията за един няма да бъде същата като за някой друг. Най-важно е как изгаря храната, тоест как и за какво разпределя получената енергия.

В диетата на д-р Помрой количествата храна са много по-големи. Програмата е разработена на различни нива според целите на пациента. Ако той иска да отслабне с 10 кг, яде определено количество, ако целта е редуцирането на 20 кг, яде два пъти по-голямо количество храна. Тоест, колкото повече имаш да сваляш, толкова повече ядеш.  

От другите диети се стресират надбъбречните жлези, а с тази програма те се успокояват. Когато се мине на диета с ограничен калориен прием, тялото се чувства стресирано и започва да трупа запаси от мазнини. Дори зелената салата се превръща в телесна мазнина, и то на местата, където най-малко я желаем – на корема, бедрата и дупето. А практиката на д-р Помрой е точно обратната. Тя доказва, че когато се ядат повече от правилните храни, толкова повече се ускорява метаболизмът и организмът успява да си регулира всички функции. По този начин до някакъв степен може да се регулира и лек хормонален дисбаланс 

Разбира се, не става въпрос за хормонални заболявания като тиреоидит на Хашимото и др. Макар че д-р Помрой има пациенти, които са успели да се справят с диабет от втори тип. Диетата помага и за понижаване на холестерола. Отделно подобрява състоянието на кожата, както и съня. Най-общо, човек се чувства с повече енергия и тонус.  

Друг мит, който оборва, е, че трябва да се ограничават въглехидратите. Последните тенденции в диетичното хранене е изобщо без въглехидрати. Но според диетата на д-р Помрой са нужни и протеини, и въглехидрати, и мазнини. През различните дни на седмицата се ядат различни групи храни, като три дни задължително се ядат и трите типа хранителни вещества.   

Нейната творба „Ключът към бързия метаболизъм” не е поредната книга за диети, а последната, след която няма нужда да търсите друго решение. Защото диетата има много дълготраен ефект. Правят се пет хранения на ден, както почти всяка съвременна диета. Цикълът е едномесечен и когато се премине, метаболизмът на конкретния човек се рестартира изцяло. 

Как всъщност се рестартира метаболизмът?

Д-р Помрой използва израза „Разтърси метаболизма, за да действа”. Това разтърсване става чрез специалния хранителен план, с приема на големи количества храна и по определена схема.

Има и препоръки за вида тренировки, съобразени с различните етапи от диетата, за да бъде тя наистина много ефективна и дълготрайна. В първите два дни от седмицата се ядат въглехидрати и трябва да се правят кардио упражнения, по избор на пациента. В следващите два дни, когато се ядат протеините, тренировката е силова. А в оставащите три дни от седмицата се ядат и въглехидрати, и протеини, и мазнини. Тогава се правят релаксиращи упражнения, йога и/или се ходи на масаж. Няма конкретна тренировъчна програма, а човек сам може да избере предпочитаната кардио, силова или релаксираща тренировка, но съобразена с приема на типовете хранителни вещества.

Този цикъл от три фази през седмицата се повтаря в продължение на един месец.

Какви храни се използват в диетата?

Не се използват специални храни, важна е тяхната комбинация. Единствено през този месец трябва да се избягват пшеница (глутен), соя, царевица и млечни продукти. Но няма изключени хранителни групи. Разбира се, приемат се много плодове и зеленчуци, добри източници на мазнини и протеини, качествени храни. 

Специално за соята и царевицата д-р Помрой обяснява, че те директно покачват кръвната захар и съответно трупат мазнини. А млечните храни и глутенът изключва, защото затормозяват метаболизма. 

След този ударен едномесечен режим как трябва да продължи да се храни човек?

Д-р Помрой дава най-общи препоръки за хранене. За поддържане на резултатите в същата година се повтаря по една седмица от диетата, а не целият протокол. За хората с много наднормено тегло препоръчва след почивка от две седмици да повторят едномесечния режим. 

Дава и съвети как да се организираш, че да не оставаш без необходимата храна за обяд или за междинни закуски. Много от ястията, след като се приготвят, може да се замразят и да се използват по-късно.

Мара КАЛЧЕВА