Новини

Здравословният живот е по-пълноценен и осмислен

Здравословният живот е по-пълноценен и осмислен

09 май 2018

Често децата губят правилния път към здравословния начин на живот. Причината в това понякога е семейната среда, понякога неподходящото обкръжение, а понякога и двете наведнъж. Грабвайки вниманието на едно дете в ранна възраст, родителите и учителите са тези, които могат да му помогнат само да намира начините едновременно да се чувства енергично и да обича храната, която е полезна за него.

Един от основателите на Фондациия „За Храната“, както и посланик на Food Revolution Day в България – Елена Стоева, сподели за своя опит в инициативите и активностите, които включват децата, за да ангажират вниманието им със здравето и неговото значение, както и да им покажат, че здравословното хранен има своята забавна и вкусна страна.

Каква е мисията на Food Revolution Day?

Мисия е малко силна дума. Едва ли някой от нас – посланиците на фондацията на Джейми Оливър Food Revolution и основатели на Фондация „За храната” или някой от нашите доброволци, поддръжници и съмишленици се възприема като мисионер. По-скоро кауза, на която всеки родител, учител или всеки, който се вълнува от бъдещето поколение, би трябвало под една или друга форма да преследва.  

Що се касае конкретно до Food Revolution Day – иницииран през 2010 година от фондацията на Джейми Оливър със същото име, той има за цел да провокира общественото съзнание да преосмисли начина, по който се храним, всички ние. Също предизвика граждански дебати, да накара правителствата да променят своите политики в областта на храненето. Естествено денят е насочен най-вече към бъдещото поколение – нашите деца.

Да ги подтикне към реални, смислени и позитивни промени за това, как те възприемат и консумират храната, която им се поднася.

А каква е каузата на Фондация „За Храната“?

Нашата цел е същата. Разбира се, ние сме насочени към тези проблеми, но в България, нашите специфични радости и неволи в столовото хранене или т.нар. „безплатни закуски”, в начина, по който се съставят и приготвят предписаните от държавните институции менюта; в нормативния и реалния достъп до здравословна храна на територията на училищата и детските градини.

Фондация „За храната” от самото си създаване си постави една цел – да си сътрудничи с всеки, от когото зависи или се вълнува (а това са: родители, учители, държавни институции) от проблема хранене на децата в училищата и детските градини.

Кой има най-голяма нужда според Вас от това „събуждане“ за здравословното?

Всеки има нужда от събуждане.

Защото ако събудим само децата, а родителите и учителите, държавата, т.е всички онези, без които те не биха могли да се хранят сами, не им предлагат нищо здравословно или пренебрегват начина, по който те се хранят, за съжаление - резултатът ще е печален. И това се вижда от все повече задълбочаващите се проблеми със затлъстяването и наднорменото тегло при децата, което от своя страна пък води до множество заболявания, непознати на медицината допреди 30-40 години. Става дума за диабет тип 2, за сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Каква е разликата в живота на хората, които следват здравословни стъпки и тези, които не отделят достатъчно грижа и внимание за себе си?

Мисля, че отговорът на този въпрос е ясен. Здравословният начин на живот води до по-пълноценен и осмислен живот, с по-малко болести и физически неразположения. 

За децата пък е от първостепенно значение най-вече, защото се оформя техния организъм. Без балансираната храна и спорт те не само, че могат увредят своето здраве, но и по-трудно се справят с учебния процес. 

Защо е важно да включваме децата си в подобни инициативи?

Първо, защото децата са много по-необременени от различни условности, второ, защото между 5-13 години те изграждат своите навици и възприятия, които ще следват цял живот. На трето място, но не по важност – защото децата, именно в тази възраст, се развиват и оформят физически и психически. Ако този момент бъде пропуснат, те могат да получат изменения, които след това да ги преследват през целия им жизнен път.

Също е важно да отбележим, че храната и храненето са не само ежедневна потребност и необходимост, но и удоволствие и ако те бъдат неглижирани, неминуемо в бъдеще ще изпуснат едно от великите удоволствия, свързани с добрата кухня: да се събират с приятели, да общуват със семейството си или пък да опознават света. Не е тайна, че битът и културата на даден народ винаги има пряка връзка и с националната му кухня.    

Кое е най-голямото постижение на Food Revolution Day в България до момента?

Най-голямото постижение престои тепърва. Шегувам се, разбира се :)

Най-голямото постижение е създаването на Фондация „За храната”.  Не за друго, а защото след миналогодишния Food Revolution Day, където работихме с над 1000 деца в цялата страна, ние успяхме да убедим и да си сътрудничим с над 340 доброволеца.  А те са специалисти от абсолютно всички сфери: лекари, юристи, професионални готвачи, кулинарни блогъри, медии, служители и официални представители на различни държавни институции, учители и родители. И това може да означава едно, че всички те много добре разбират и осъзнават, колко голям е проблемът с нездравословното хранене при децата, колко много трябва да се направи, за да се промени мисленето на всички ни. И тук винаги ми изскача едно жестока статистика, че поколението на нашите деца може да бъде първото поколение, което ще живее по-кратко от родителите си, ако не направим нещо. Сега. Всички ние.

Как помагат детските работилници на подрастващите да разберат значението на здравословната храна?

Чрез играта и забавлението. Както и при възрастните, така и при децата въпросът е в начина, по който една информация се поднася. Ако нарежат сами броколите или спанака, забъркат хумуса със сигурност любопитството ще ги загложди и ще опитат. Но ако им сервирате броколи или хумус, без те дори да са виждали как изглежда приготвянето им в действиетлност, без да знаят колко полезно е, повярвайте, ще ви трябват доста опити, за да успеете да ги накарате да хапнат. И пак не е сигурно дали ще успеете.